מזה ארבע שנים שנגיף הקורונה נוכח. המחלה הביאה איתה סבל, מוות וגרמה להשבתת השגרה בחיינו. הקורונה השפיעה על כולם ברמות משתנות ואין אזור גאוגרפי או אוכלוסייה שלא נפגעו מהקורונה כלל. הקורונה פגעה בבריאות הנפש והגוף של האנשים, במערכות מדיניות גדולות כמו בריאות, כלכלה, תרבות וחברה.
הקורונה היא מחלה מדבקת ומסוכנת יותר משפעת: היא עלולה לדרדר את הבריאות ולפגוע במערכת הנשימה ובספיקת החמצן בגוף, עלולה לפגוע בשריר הלב ולחסום כלי דם, לגרום לנזקים במערכת העיכול, לגרום לנזק בלתי הפיך במערכת העצבים ואפילו לפגיעה בעור.
מחקר: טיפות עיניים מאטות התקדמות של קוצר ראייה אצל ילדים
הקורונה שינתה את ההתנהלות הנורמטיבית בחיינו: ריחוק חברתי, עבודה מהבית ולא במקומות העבודה הרגילים, ויתור על בילוי ועל צריכת אירועי תרבות הפכו להיות שיגרה. הקורונה דרסה את סדר היום של מדינות רבות והשפיעה על מערכות החינוך, על המערכות הכלכליות ועל עולם העבודה, ויצרה סדר עולמי אחר.
אמידות וריאנט הקורונה החדש בפני החיסונים
פיתוח החיסון נגד הקורונה, היה מהיר והמטרה הייתה להשיב את השגרה ואת השליטה לעולם. לחיסוני הקורונה היו וישנם מתנגדים ופותחו עליהם ספקולציות, אך החיסונים תרמו להאטת התפשטות המחלה והורידו את מספר החולים הקשים במחלה.
למרות שהחיסונים הפחיתו את מידת ההשפעה של מגפת הקורונה על אוכלוסיית העולם, האתגר הגדול במאבק בקורונה הוא חשיפה מוקדמת של הווריאנטים השונים שמתפתחים מהנגיף ועצירתם. בחצי השנה האחרונה התגלה בהודו זן חדש של קורונה, שגורם לתסמינים חדשים. הווריאנט שהתגלה נקרא בשם XBB.1.16, והוא תת-זן של אומיקרון, שמדבק במיוחד בקרב ילדים.
כדאי גם לקרוא: ניתוח קטרקט בלייזר – מה כדאי לדעת?
מה בין קורונה לדלקת עיניים?
על פי דיווחים מהודו, לצד התסמינים של חום גבוה, שיעול ועייפות, הזן החדש עלול לגרום לדלקות עיניים ויראליות בקרב ילדים: הסימנים לדלקת הם עיניים מגרדות ואדומות, ללא הפרשות. דלקת עיניים שקשורה בקורונה מעוררת דאגה בקרב מומחים. בתקופה הראשונה של הקורונה נבדק הקשר בין הקורונה למחלות עיניים.
במעבדות רבות בעולם מדווחים חוקרים שנגיף הקורונה צורך את חלבון ACE2, שנמצא בתאי העין, כדי להגיע לתאי האדם. יחד עם זאת, לא הוכח באופן מוחלט שהעין יכולה לשאת את המחלה.
דיווחים מהודו מספרים שקצב התפשטות הווריאנט הנוכחי הוא מהיר יותר משל זנים קודמים שנבדקו. יתכן שהסיבה לכך היא צפיפות המחייה ותנאי ההיגיינה הירודים.
סיכום
ווריאנט הקורונה החדש שהתפשט בהודו פוגע בעיקר בילדים וגורם לדלקות עיניים. הזן איננו מסוכן ולא נראה שהוא משפיע על עלייה בתמותה.