הקרנית היא החלק הקדמי והשקוף של העין. ניתן לדמות אותה לחלון שעובר דרכו אור אל החלק האחורי של העין שמאפשר לראות. כדי להצליח לראות טוב הקרנית חייבת להיות שקופה. במקרים מסוימים שנגרמים מסיבות שונות, הופכת הקרנית לעכורה. בדרך כלל זה קורה לאט לאט. ככל שהקרנית הופכת עכורה יותר כך נפגעת הראייה והופכת לכהה, מעוותת ומטושטשת. לעתים, הפגיעה כל כך חמורה עד שהאדם החולה מגיע לרמה של כמעט עיוורון מוחלט.
מה גורם למצב בו צריך לעבור השתלת קרנית?
פציעות, חבלות, מחלות שונות בקרנית, זיהומים, מחלות עין שגורמות לעיוות בקרנית, ופרוצדורות רפואיות שונות בעיניים יכולות לגרום לנזק בקרנית. פגיעה בקרנית גורמת לעתים לבצקת שמפריעה לראייה.
במקרה של פגיעה בקרנית מומלץ להגיע למומחה בתחום הקרנית כדי שיבצע בדיקה בה ייבחן מצב הקרנית ויוחלט אם אפשר לתקן את הראייה בעזרת עזרים או טיפול זהיר או שמא ניתוח השתלת קרנית הוא האפשרות הטובה ביותר.
ניתוח השתלת קרנית חיה מתורם
הקרנית שתושתל תהיה קרנית טבעית, בריאה וכזו שנלקחה מאדם שנפטר ותרם את איבריו. בשנים האחרונות תחום השתלת הקרנית התפתח מאד וכיום ניתן לבצע השתלה בזמן קצר ולהבטיח כמעו לחלוטין תוצאותטובות ושיפור ניכר בראייה תוך זמן לא ארוך בהשוואה לעבר. בנוסף, ההתפתחות המשמעותית ביותר בשנים האחרונות בתחום היא האפשרות לבצע ניתוח השתלת קרנית חלקי. שיטה זו מאפשר החלמה מהירה יותר. בעבר בוצעה השתלה מלאה בה הוצאה הקרנית החולה במלואה והוחלפה באחרת. כיום ניתן להסיר רק את השכבה החולה ולהחליף אותה בשכבה חדשה. זה מצמצם את מספר התפרים, מונע עיוות של הקרנית וסיבוכים נוספים ומאפשר ראייה טובה תוך זמן החלמה קצר.
ומה אם נדרשת השתלת קרנית בתאים האחוריים של הקרנית?
לעתים הבעיה בקרנית נגרמת דווקא בשל בעיה בשכבות האחוריות שלה. ישנם שני סוגי ניתוחים לחלק זה של הקרנית – DMEK וDSAEK.
בניתוח DMEK, שנחשב למתקדם ביותר ובעל התוצאות הטובות ביותר, מקולף החלק בו שכבת התאים החולה ובמקומו מוחדרים לעין תאי תורם בריאים. היופי בשיטה זו היא שהקרנית לא נתפרת בסוף התהליך אלא מוזרקים אליה את התאים הבריאים, כך שאין צורך בחיתוך. לאחר מכן תוזרק לעין בועת גז שגורמת לתאים החדשים להידבק לקרנית ולהתאחד איתה. זה נחשב לניתוח מורכב אך תוצאותיו נחשבות למעולות.
ניתוח דומה בשם DSAEK הוא הליך בו מושתלת דיסקה דקיקה ובה ישנם תאי האנדותל השייכים לקרנית. גם כאן מחוברת הרקמה החדשה לקרנית בבועת גז.
למידע נוסף על השתלת קרנית גלשו לאתר מומלץ בקישור הבא:
https://www.רופאעיניים.co.il/קרנית/השתלת-קרנית/